Olivolja har i tusentals år spelat en framträdande roll i mathållningen runt Medelhavet, och forskare anser att de har tydliga belägg för att olivolja är en primär fettkälla med många hälsovinster. Det är bland annat bevisat att människor runt Medelhavet sällan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Olivolja är en vegetabilisk olja som framställs genom att fruktköttet och olivkärnorna mosas. Därefter pressas vätskan ut. Världens olivträd växer främst runt Medelhavet, där skörd och pressning pågår mellan oktober och februari. Oliver exporteras till stora delar av världen och används till allt från stekfett och smaksättare till hudvård och kosttillskott.
Det är stor skillnad på kvaliteten på de olivoljor du hittar i butikerna. Det gäller att lära sig vilka som är bra. Det som skiljer de dåliga från de bra är bland annat innehållet av antioxidanter och vitaminer. Olivolja av god kvalitet smakar också mycket mer, men är förstås något dyrare.
Olivolja kan indelas i tre kategorier:
Flaskor märkta med endast olivolja är av den sämsta kvaliteten. Denna typ innehåller nästan bara raffinerad olja, eller varmpressad som den också kallas, vilket betyder att råvaran värmebehandlas kemiskt före pressningen. Detta innebär att man kan utvinna en större mängd olja, men den tappar samtidigt mycket i smak och vitamin- och antioxidanthalten minskar kraftigt.
Virgin olivolja (jungfruolivolja) framställs genom kallpressning. Kvaliteten är sämre än extra virgin, främst på grund av att pressningen sker i flera omgångar. Virgin olivolja kan ha upp till tre procent syreinnehåll.
Extra virgin olivolja (extra jungfruolivolja) är det klart bästa alternativet. För att olivoljan ska få kallas extra virgin måste den komma från den första olivpressningen och uteslutande vara kallpressad. Det vill säga att själva pressningen utförs i en miljö under 28 grader. Extra virgin olivolja har mindre än 0,8 procent syreinnehåll. Färgen är oftast kraftigt gulgrön och den är rik på smak, arom, antioxidanter och vitaminer.
Myndigheterna har tydliga riktlinjer för rekommenderad kosthållning. Ett av råden är att använda olja i stället för smör i matlagningen. Olivolja lyfts fram som ett av de mest hälsosamma alternativen. Du som äter extra virgin olivolja eliminerar inte bara det onyttiga fettet från kosten – du tillför också kroppen mer vitaminer och antioxidanter. En välkänd myt är att olivolja inte kan användas till stekning. Det är fel! Olivoljan klarar faktiskt hög värme, och dessutom kan den utan problem användas vid bakning.
Det är inte bara olivträdets frukter som har stora hälsofördelar för oss människor. Även olivbladen antas bidra till ett friskare liv. Olivbladsextrakt innehåller nämligen ett ämne, oleuropein, och forskare har kommit fram till att intag av detta extrakt har en positiv effekt på vårt blodtryck. Ämnet anses bidra till att utvidga blodkärlen och på så förbättra blodgenomströmningen i kroppen. Vissa forskare har dessutom hävdat att bladens innehåll av oleuropein är förklaringen till att olivträd är resistenta mot sjukdom.
Vid foten av Atlasbergen i Marocko växer olivträd av typen Olivie 30x. Namnet kommer av att de innehåller 30 gånger mer av antioxidanten hydroxytyrosol jämfört med andra olivsorter. Hydroxytyrosol anses vara världens kraftigaste antioxidant. Olivoljan från Atlasbergen är så stark att den inte kan användas till matlagning. En grupp kemister har därför utvecklat ett kosttillskott baserat på denna särskilt näringsrika olivolja. Kosttillskottet PurOliv™ innehåller dessutom olivbladsextrakt och är berikat med vitaminer, som på olika sätt kan bidra till flera hälsoeffekter.