Så väljer du nyttigaste olivoljan

Olivolja har många hälsofördelar, men hur väljer man den nyttigaste? Här går vi genom skillnaden mellan virgin och extra virgin och berättar om superoljan med 30 gånger så mycket antioxidanter som i andra olivoljor.

Olivolja har många hälsofördelar, men hur väljer man den nyttigaste? Här går vi genom skillnaden mellan virgin och extra virgin och berättar om superoljan med 30 gånger så mycket antioxidanter som i andra olivoljor.

Olivolja har använts får dess hälsofrämjande egenskaper runt medelhavet i tusentals år och de senaste 10-20 åren har även vi i norden fått upp ögonen för det gulgröna guldet. Olivolja rekommenderas som en del av en hälsosam kost och forskare menar att ämnena i olivolja och oliver bland annat kan bidra till ett friskare hjärta och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer om hälsoeffekterna med oliver

Så väljer du rätt olja

Men det är stor skillnad på vilken olja du väljer, bland annat vad gäller innehåll av antioxidanter och vitaminer. Flaskor märkta med bara ”olivolja” är av sämst kvalitet och innehåller nästa bara raffinerad eller varmpressad olja. Både smak, vitaminer och antioxidanter försvinner i den processen.

Virginolja däremot kallpressas, men har sämre kvalitet än extra virgin – vilket är det bästa alternativet. Färgen på extra virginolja är oftast kraftigt gulgrön och den är rik på både smak, arom, antioxidanter och vitaminer.

Därför kallas den världens nyttigaste olja

Oljan från de olivträden är så högkoncentrerad att den inte går att använda i matlagning, därför har du aldrig sett den i mataffären. Däremot finns den i ett kosttillskott som gör det fullt möjligt att få i sig den nyttiga oljan.

Kostillskottet PurOliv™ innehåller dessutom olivbladsextrakt, som är känt för att ha en positiv inverkan på blodtrycket, och är förstärkt med flera olika vitaminer som alla på varsitt håll kan bidra till en rad hälsoeffekter. Bättre hjärt- och kärlhälsa och friskare muskler och leder är några av dem.

– Antioxidanterna skyddar fettstockarna i blodet och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För de som lever ett hektiskt liv och är i farozonen för hjärt- och kärlsjukdomar genom exempelvis arv är det smart att ta PurOliv™, säger Rolf Wiggo Sandnes, organisk kemist och produktutvecklare på PurOliv™

Önskar du bättre hjärthälsa? Prova nyheten Puroliv för bara 99 kronor (ordinarie pris 299)