Svensk forskning har visat att människor lever längre om de äter mer av den traditionella Medelhavskosten. Läs mer om vad Medelhavsdieten går ut på, och vilka livsmedel du bör äta för att följa den.
Medelhavsdieten framhålls som hjärtvänlig mat. Anledningen till det är den höga halten av enkelomättat fett – alltså en typ av fett som många forskare och näringsexperter har valt att kalla ”det nyttiga fettet”. Dessutom är dieten mycket rik på vitaminer och antioxidanter.
Frukt och grönsaker utgör en stor del av Medelhavskosten. Grönsallad, lök, kål, gurka och spenat är bra exempel, och gemensamt för dessa är det låga kaloriinnehållet i kombination med en mycket hög halt av viktiga näringsämnen. Tänk på att komplettera med fisk och kött av mager sort, till exempel torsk eller kyckling. Det nyttiga fettet har dessutom stor betydelse i Medelhavsdieten. Ät gärna en handfull osaltade nötter varje dag, och tillsätt gärna ett par matskedar olivolja i maten. I kostråden från norska myndigheter står det att du bland annat bör byta ut onyttigt fett mot olivolja.
Oliver har odlats runt Medelhavet i tusentals år och är nog den mest kända matvaran i Medelhavskosten. Denna supernyttiga olja fungerar både till stekning och som smaksättare. Olivoljan är rik på antioxidanter och enkelomättat fett, som är bra för både hjärta, kolesterol, blodtryck, muskler och leder. Hur näringsrik olivoljan är varierar. Det viktigaste för dig som använder den i matlagningen är att välja en olja av typen extra virgin.
Vid foten av Atlasbergen i Marocko växer olivträd med en typ av extra virgin olivolja som är så stark att den inte kan användas i mat. Däremot finns det ett kosttillskott framställt av denna extra näringsrika olivolja, och ett sådant tillskott rekommenderas som ett komplement för dig som vill följa Medelhavsdieten.